Ποντιακή Ένωση Στουτγκάρδης και Περιχώρων " Η ΡΩΜΑΝΙΑ "


Αγαπητοί μας φίλοι ο σκοπός του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικός, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι σας θίγει καθ'οποιονδήποτε τρόπο, είτε υπάρχει υλικό του οποίου είστε κάτοχος (copyright) παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να επανορθώσουμε άμεσα.

Copyrigh© 1995 - 2009 by pontos-stuttagrt.de & romania-stuttgart.de All Rights Reserved
Haftungsausschluss / Disclaimer

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Θεία Λειτουργία στην Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο!

Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά από 88 χρόνια θα τελεστεί τον 15 Αύγουστο!
  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την έγκριση για την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο μετά το 1922, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
 Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, στάλθηκε στο Φανάρι η γραπτή άδεια με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο.

  Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, που έχει σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την περιοχή και το μοναστήρι, το οποίο φιλοδοξεί να ξαναγίνει σημείο αναφοράς των χριστιανών όλης της Μαύρης Θάλασσας! Χιλιάδες έλληνες ποντιακής καταγωγήςαπό όλον τον κόσμο αναμένεται να φτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι για να ζήσουν την μοναδική αυτή στιγμή! Για περισσότερες πληροφορίες, έχει δημιουργηθέι ήδη σχετικό group στο Facebook

Η Παναγιά Σουμελά του Πόντου!

  Το μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά, καταστράφηκε  ολοσχερώς το 1922 από τους Τούρκους, οι οποίοι αφού λεηλάτησαν όλα τα ιερά κειμήλια και τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά την έκαψαν!.

  Oι μοναχοί κατάφεραν να κρύψουν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, μαζί με το  ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας, Mανουήλ Kομνηνού.

  Το 1951 ο Φίλων Kτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα η εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου